Praktisk info:


Hvad gør jeg, hvis jeg finder en killing ?


Når du finder en eller flere kattekillinger, som virker forladte, er det vigtigt først og fremmest at fastslå, om de rent faktisk er det.

Når killingerne når en alder på 6-8 uger, begynder hunkatten ofte at tage dem med sig, når hun går ud på jagt og vil typisk efterlade dem et sikkert sted, mens hun jager, men vender med mellemrum tilbage for at lade killingerne die.

Så selv om du har observeret, at killingerne ligger alene, er det ikke ensbetydende med, at de er forladte.


Hvis du finder en eller flere killinger, som ligger alene, bør du derfor først lade dem være og observere, om deres mor vender tilbage til dem.

En god tommelfingerregel er, at ved helt små killinger op til 2 uger gamle, skal hunkatten være tilbage igen efter 3-4 timer. Ved lidt større killinger på 3 til 6 uger, skal hun være tilbage indenfor 6 til 7 timer. Er der tale om store killinger over 7 uger, skal hun være tilbage cirka hver 8. time.

Det er dog vigtigt at påpege, at ovenstående er cirka-tider, og det er vigtigt at du reagerer, når du ikke længere synes, det er forsvarligt at lade killingerne ligge længere.


Hvor henvender man sig ?


Føler du dig sikker på, at killingerne virkelig er forladte, skal du som udgangspunkt henvende dig til din lokale dyrlæge, kredsformand eller internat, hvis du ikke selv kan påtage dig opgaven med at opfostre killingerne. Har de ikke mulighed for at hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte os.


Vi kan være behjælpelige med råd og vejledning, og kan som en sidste udvej tage killingerne ind i pleje hos en af vores plejefamilier. Vi vil herefter påtage os ansvaret for opflaskning samt videreformidling af killingerne. Det er dog vigtigt, at vi ikke bruges som første udvej. Vi har begrænsede ressourcer og tager derfor ikke killinger ind, som er over 10 uger gamle.

Hvis du selv kan/vil påtage dig opgaven at opfostre killingerne, er der her nogle gode råd til, hvad du skal gøre.


Det er vigtigt, at du først og fremmest sørger for at holde killingerne varme.

En kold og forkommen killing kan ikke fodres, før den har normal kropstemperatur (35 grader).

For at hjælpe killingerne med at holde varmen, kan en colaflaske med varmt vand, som udskiftes efter behov, omvikles med et tæppe og lægges ned til de små.

Killinger har et stort varmebehov. De første 10 til 12 dage af deres liv bør temperaturen ligge omkring 27 grader, derefter sænkes temperaturen gradvist til 23 grader, indtil de kan klare sig uden.

Har killingen endnu ikke normal temperatur, men er dehydreret, kan man uden risiko give fysiologisk sukkervand. Dette fremstilles af 55 g. druesukker opløst i 1 liter vand.

Hvis du ikke har druesukker, kan 1 dl. puddersukker anvendes i stedet.

Det er ikke mange mennesker, som har modermælkserstatning til kattekillinger i huset, men som en nødløsning kan følgende opskrift bruges, indtil du så hurtigt som muligt får fremskaffet rigtig modermælkserstatning (KMR eller Gimpet anbefales, dog kan Royal Canin modermælkserstatning også bruges)


1/8 ltr. kaffefløde 13% tilsat 1 tsk. Sukker (helst druesukker) og 1 æggeblomme.


Alt efter størrelsen/alderen på killingerne er det forskelligt, hvor megetde skal have, og om de selv kan drikke, eller der er brug for en sutteflaske eller engangssprøjte til fodring.

En tommelfingerregel for fastsættelse af en killings alder er:


100 g. fødselsvægt + 100 g. vægtøgning pr. leveuge; altså hvis killingen er 1 uge gammel, skal den veje cirka 200 g., hvis den er 2 uger gammel, skal den veje cirka 300 g. osv.


Små killinger i alderen 1-2 uger skal fodres hver 2. time døgnet rundt. Fra 3 uger kan du nøjes med cirka hver 3. time. Ved hver fodring skal killingerne have lov til at spise det, de kan.

Når en killing har drukket modermælkserstatning, skal den bøvse ligesom en menneskebaby. Hold den lodret op ad dit bryst og gnid den roligt og rytmisk på ryggen.


Hvis du fodrer killinger enten med pipette eller engangssprøjte, skal du være varsom.

Giv kun en dråbe ad gangen til at starte med, indtil killingen har lært hvad det handler om og selv begynder at sutte.

Hvis der gives for meget for hurtigt, kan du risikere, at killingen fejlsynker, så der kommer modermælkserstatning i lungerne med stor risiko lungeinfektion til følge. Større killinger finder ret hurtigt fidusen og kan suge stemplet i bund.


Når killingen har spist, er det vigtigt at rense pelsen omkring munden / halsen med et stykke køkkenrulle eller en blød klud, vædet med lunkent vand, da pelsen ellers hurtigt bliver stiv og ildelugtende. Når du har renset, skal du med et håndklæde frottere pelsen tør igen.


Når du har fodret killingen, og den er mæt, skal den have mulighed for at komme af med afføring og urin.


Det gøres lettest ved, at du tage nogle små skumkludestykker, vatrondeller eller lignende fugtet med lunkent vand og masserer killingens mave. Start ca 1 cm over navlen med rolige cirkelbevægelser. Fortsæt, indtil der kommer urin og evt. afføring. Der skal komme urin hver gang, og afføring cirka hver 4.-5. gang.

Vær opmærksom på, at "toiletbesøg" for en lille killing, kan tage lang tid, så det er vigtigt at have tålmodighed og blive ved med at massere.

For at være sikker på, at killingerne tager på vægt, er det en god ide´at veje dem regelmæssigt.

En killings vægt bør øges med ca 100 g. pr. uge. Ved at veje de små killinger hver dag, kan du se, om en eller flere killinger evt har brug for ekstra mad.


Vær opmærksom på, at det kan give en stor vægtforskel, hvis man den ene gang vejer, før killingen har spist/tisset/haft afføring, og den næste vejer efter måltid og toilettet.


Når killingen er ca. 4-5 uger kan den begynde på lidt fast føde.


Begynd evt at give killingen kogt lys fisk (uden ben), kogt, usaltet torskerogn, eller killinge tørfoder opblødt i lunken vand. Fra 5 ugers alderen kan du begynde at introducere killingetørkost ved siden af før nævnte lækkerier og stil evt. lidt modermælkserstatning ved siden af på en underkop, men vær opmærksom på, at dette skal fjernes igen efter cirka 1 time, hvis der ikke er drukket op, så det ikke bliver dårligt.


I takt med, at killingerne begynder at spise fast føde, kan antallet af daglige flaskemåltider naturligvis reduceres, men du bør fortsat give minimum 4 flaskemåltider i døgnet, da det er meget vigtigt, at killingen får dækket sit suttebehov. Ellers kan det give adfærdsmæssige problemer senere i killingens liv.


Omkring 6-7 ugers alderen er de fleste killinger klar til at spise alm killinge tørkost uden de store problemer, og du kan også supplere med fed hakket oksefars og rå æggeblomme, men de skal stadig have deres sutteflaske minimum et par gange om dagen, til de er 12 uger gamle for at dække suttebehovet.


HUSK!! Små killinger er ikke legetøj. De har brug for en lukket hule hvor de får ro, varme og lov til at sove. Ligesom menneskebabyer vokser killingerne, når de sover.



ADVARSEL:


WHISKAS KATTEMÆLK ER SKADELIGT FOR SMÅ KILLINGER. DET MÅ IKKE GIVES TIL KILLINGER UNDER 8 UGER OG KAN IKKE BRUGES SOM MODERMÆLKSERSTATNING.